ФИНАНСИ И СЧЕТОВОДСТВО

"Който знае достатъчно е богат." Боян /Лао Дзъ/

  • Увеличете шрифта
  • Шрифт по подразбиране
  • Намалете шрифта

Промени в плащането на данъци и осигуровки от 01.01.2014 г.

На сайта на Националната агенция по приходите - НАП е публикувана информация относно промените при плащането на данъци и осигуровки в сила от 01.01.2014 г. Промените в плащането на данъчните и осигурителни задължения от началото на март са във връзка с решение на Конституционния съд, с което текстове на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс бяха обявени за противоречащи на Конституцията. Народното събрание прие промени в ДОПК, според които от началото на март 2014 г. плащанията на задълженията за данъци и осигурителни вноски ще се извършват по 4 банкови сметки към съответната териториална структура на НАП. Четирите банковите сметки са за:

Централен бюджет – по тази банкова сметка се превеждат всички задължения за ДДС, годишни и авансови вноски по ЗКПО, включително данъци при източника, авансови, окончателни и данъци при източника на данъка върху доходите на физическите лица и други данъци. По тази сметка се превеждат и глоби и имуществени санкции, наложени от органите на НАП, както и лихвените плащания по просрочени задължения към централния бюджет. 

Вноски за социално-осигурителни фондове – по тази сметка се превеждат вноските за ДОО от осигурителите и самоосигуряващите се лица, включително лихвените плащания.

Вноски за Националната здравно-осигурителна каса (Вноски за здравно осигуряване) – за внасяне на вноски за здравно осигуряване от осигурителите и самоосигуряващите се лица, включително лихвените плащания.

Вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване -  за внасяне на вноски за допълнително задължително осигуряване в професионален  или универсален фонд от осигурителите и самоосигуряващите се лица, включително лихвените плащания.

Важно е да се отбележи, че за всяка от четирите сметки е приложим принципът за погасяване на най-ранното по падеж задължение. Последното правило важи за всеки отделен вид задължение (данък, осигурителна вноска и т. н.) Това означава че ако има непогасени задължения за ДДС за три данъчни периода например и бъде наредена сума, покриваща размера само на една от трите вноски, то тя ще погаси най-старото (с най-ранен падеж) задължение. Аналогично е положението, когато има непогасени различни данъчни задължения, като например задължения за корпоративен данък, данък върху доходите и ДДС. В тази хипотеза плащанията  също погасяват дълга, възникнал най-рано.

Друга съществена промяна, въведена с измененията на ДОПК е премахването на досегашния принцип при подадена декларация и наредено плащане преди изтичането на крайния срок за това, сумата по плащането да се визуализира като надвнесена до настъпването на падежа и да се обвързва със задължението едва при настъпването на крайния срок за плащане.  След промените, всяко наредено плащане, срещу което има задължение, се обвързва автоматично без да се изчаква изтичането на крайния срок за плащане.  За всеки отделен вид задължение (данък, осигурителна вноска и т. н.) се запазва  въведеното от края на 2013 г. облекчение на погасяване на публичните задължения, събирани от НАП, а именно първо се погасяват всички главници, а едва след това лихви.

Нови кодове за вид плащане

Едновременно с откриването на новите сметки за плащания към бюджета от 1 март 2014 г. се откриват три нови кода за вид плащане:

11 00 00 - за плащане за данъци (приходи на централния бюджет)

55 11 11 - за плащания за социалноосигурителните фондове към НОИ

56 11 11 – за здравни вноски (приходи към НЗОК)

Всички плащания за ДЗПО продължават да се превеждат с код за вид плащане 58 11 11.

 Списък на банковите сметки на НАП от 1 март 2014 г. 

Образци на преводни нареждани и пощенски записи (от 1 март 2014 г.)

 Общият код за вид плащане на данъци и осигурителни вноски, който се ползваше при действието на единната сметка, се закрива. 

В ТД на НАП ГДО е открита нова банкова сметка за администриране на приходите  от дивидент за държавата и вноските от 50 на сто от наемите съгласно §19 от ЗДБРБ за 2012 г. и подобните разпоредби от законите за държавния бюджет за съответната година и наказателните лихви върху тях.

Платежни документи

Образците на платежните нареждания не се променят след измененията в ДОПК. В тях задължително, както и досега, трябва да се попълни информация за задълженото лице и наредителя, код за вид плащане (обърнете внимание, че за всяка от 4-те сметки съществува отделен код за вид плащане) и сумата с цифри и думи.  Не е необходимо да се посочва период, за който се отнася плащането, защото при постъпването на сумата, тя ще бъде обвързана със задължението с най-ранен падеж. 

Срокове за плащане

Сроковете за плащане на публичните задължения, събирани от НАП не се променят във връзка с измененията в ДОПК.

Електронни услуги и електронни справки

Електронните услуги на НАП, осигуряващи достъп до данъчно-осигурителната сметка на физическите и юридическите лица продължават да функционират по досегашния ред, позволявайки на задължените лица да следят паричните преводи и тяхното обвързване със съответните задължения. 

Електронната услуга на НАП за плащане на задължения с кредитни и дебитни карти, чрез системата за онлайн разплащане Е-pay е актуализирана с новосъздадените сметки и  продължава да функционира. 

Преходен период

За онези физически и юридически лица, за които към момента на влизане в сила на промените в ДОПК, в данъчно-осигурителната им сметка съществуват надвнесени суми, е предвиден преходен период от 3 месеца, в който могат да подадат писмено заявление, в което да заявят към коя от новите 3 сметки (за данъци, за социално-осигурителни вноски или за здравни вноски) да бъде насочен наличният остатък. Лицата, в чиито данъчно-осигурителни сметки към влизането в сила на промените в ДОПК няма надвнесени суми не се изисква подаването на заявления или контакт с НАП. 

Често задавани въпроси:

1. Какво ще стане, ако в преводното нареждане е попълнен код за вид плащане, който не съответства на сметката?

Плащането към бюджета няма да бъде осъществено, тъй като всеки код за вид плащане трябва да отговаря на съответния приход в полза на бюджета (данък, здравни и социални осигуровки, ДЗПО).

2. Какво означава на практика промяната на неизчакване на падежа?

Най-напред тази промяна дава право на лицата да погасяват задълженията си преди изтичане на крайния срок, което от своя страна дава право на избор (в рамките на определен период от време) кое задължения да бъде погасено. Този избор ще се осъществи чрез подаване на съответната декларация. Така например срокът за деклариране и внасяне на данък върху доходите на физическите лица (ДДФЛ), удържан от работници и служители е 25-то число. Срокът за деклариране и внасяне на ДДС е 14-то число. Ако задълженото лице желае да плати задълженията за ДДФЛ преди тези по ДДС, е достатъчно да подаде съответната декларация за ДДФЛ преди тази по ДДС и съответно да нареди необходимата сума. Така подадена на 3-то число декларация по ДДФЛ ще бъде погасена с преведена на 4-то число (например) сума, стига към този момент да не е подадена декларация по ДДС. Ако обаче са подадени и двете декларации и преведената сума не е достатъчна да погаси и двете задължения ще се погаси най-напред сумата по декларацията по ДДС.

Особено внимание следва да се обърне на тези декларации, които се подават еднократно и с които се декларират бъдещи задължения за определен или неопределен период от време. Например с декларация образец 7 за здравни вноски лицата заявяват, че ще плащат сами вноските си за здраве и началната дата, от която започват да го правят за неопределен период напред. Дължимата здравноосигурителна вноска ще бъде налична в сметката и готова за погасяване на първо число на съответния месец, през който изтича срокът на плащане. Ако задълженото лице не желае да погаси първо тях, следва преди да извърши плащане да подаде друга декларация с по-ранен срок за плащане или ако не дължи подаване на други декларации, да извърши плащане на падежа.

Така например месечните авансови вноски по ЗКПО се дължат до 15-то число на съответния месец. На първо число задължението се вписва в сметката и е готово за плащане. Ако задълженото лице желае, обаче, да плати първо ДДС, е достатъчно да подаде декларацията си по ДДС със срок за плащане 14-то число – в този случай първото постъпило плащане, ако не е в състояние да погаси и двете задължения, ще погаси ДДС.

3. Продължават ли да съществуват заявленията за приоритетно погасяване на вноски за ДОО и здравно осигуряване от самоосигуряващите се?

Да, – запазват се правилата (познати от миналата година) по които самоосигуряващите се лица могат чрез подаване на заявление по образец, да изберат кои задължения за здравни вноски и лични социално-осигурителни вноски желаят да погасят. Така например, ако не са платени задължения на самоосигуряващо се лице за здравни вноски за десет месеца, лицето може чрез заявлението за заяви, че иска да погаси само последните три месеца, независимо, че падежите на тези задължения настъпват по-късно от останалите.

4. Докога могат да се правят плащания към единната сметка на НАП?

Плащания по т.нар. единна сметка ще бъдат обработвани най-късно на 28.02.2014 г. В края на работния ден на 28.02.2014г. досегашните банкови сметки на НАП ще бъдат закрити. От 1.03.2014 г. плащанията ще се извършват по 4-те сметки за плащания – за данъци, за социално-осигурителни вноски, за здравни вноски и за ДЗПО. Така че, ако след тази дата се наредят суми по закритите банкови сметки на Агенцията, те няма да постъпят в НАП и ще бъдат връщани от банките. Допълнителна информация за новите моменти в плащането на публични задължения можете да намерите в сайта на НАП или чрез Информационния център на агенцията на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или телефон 0700 18700.

Плащанията за данъци и осигурителни вноски по новите 4 сметки могат да се правят и чрез онлайн системата на НАП. Необходима е дебитна или кредитна карта и регистрация в платформата Еpay. Софтуерът елиминира риска от технически грешки и неточности при попълването на платежни нареждания, като въвежда автоматично банковите сметки и кодовете за вид плащане към съответния офис на НАП. Регистрацията в електронната платежна система на НАП е безплатна и отнема няколко минути.

Безпроблемно работят и услугите за достъп до данъчно –осигурителните сметки на клиентите и справките за наредените суми и погасените задължения. Електронните системи на НАП приемат и подадените по интернет декларации за облагане на доходите на физическите лица, формуляри за корпоративните данъци, ДДС документи и осигурителни декларации.  От НАП припомнят, че всеки гражданин или представител на фирма може да получи безплатно персонален идентификационен код  (ПИК) с който да следи в интернет данъчно-осигурителното си досие, плащанията и задълженията, да прави справки за осигурителния доход и вноските, които работодателят му внася.

Отговори на въпросите си за новите правила за плащане на данъци и осигуровки граждани и фирми могат да получат на телефона на Информационния център на НАП 070018700 или по електронен път на Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Източник: Национална агенция за приходите - НАП 

 

До 30.06.2023 г. остават


НАЙ-ЧЕТЕНИ

  1. Справки по ЕГН и ПИК за осигурителен стаж и доход 918767
  2. Справки по ЕГН за здравно осигуряване 801198
  3. Справка по ЕГН и ПИК за представени в НОИ документи за обезщетения и помощи от ДОО 429336
  4. Справки по ЕГН и ПИК за изплатени обезщетения и помощи от НОИ 378148
  5. Справки по ЕГН за допълнитeлно задължително пенсионно осигуряване 264665
  6. Е-услуги на НАП със свободен достъп 132101
  7. По направление на дейност "Български документи за самоличност" 117554
  8. Проверка за валидност на ДДС номер в системата VIES преди издаване на фактури 110037
  9. Безработните дължат месечно по 16,80 лв. за здравни вноски 107168
  10. По направление на дейност "Пожарна безопасност и защита на населението" 89474
  11. Указания за справките на НОИ 86747
  12. Списък на справките на НОИ 78802
  13. Справки по ЕГН и ПИК за подадени декларации за социално осигуряване за лице след 2004 г. 75638
  14. Проверяваме задълженията си за данъци и осигуровки онлайн 70955
  15. Справка по ЕГН и ПИК за изплатени парични обезщетения за безработица 69225
  16. Същност и видове лихва 63410
  17. Изчисляване и зачитане на осигурителен стаж при неплатен отпуск и работа на непълно работно време 63359
  18. Правото на наследствена пенсия в България 62461
  19. Годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2013 г. с баркод (образец 2001) за доходите на физически лица с приложения и указания 52606
  20. Не се иска разрешение от работодателя за работа по втори трудов договор с друг работодател 52474
  21. Данъчна декларация за облагане с патентен данък 52218
  22. Специфични настройки за е-услугите на НАП 52148
  23. Проверка на ЕГН за коректност 51967
  24. Подаване на декларации за осигурените лица през 2009 г. 50934
  25. Отпуск на бащата при раждане на дете 48971
  26. Декларация за освобождаване от задължението за внасяне на здравносигурителни вноски от българите в чужбина 48400
  27. Таблици на населението по настоящ и по постоянен адрес 47890
  28. Авансово облагане на доходи по граждански договори 42652
  29. По направление на дейност "Пътна полиция" 41314
  30. Справка по ЕГН и ПИК за подадени заявления за отпускане на обезщетения за безработица 40750
  31. Контакти с НОИ 40633
  32. Прилагане и документиране на туристическия данък в практиката 40381
  33. КОДОВЕ ЗА ПЛАЩАНЕ НА РЕПУБЛИКАНСКИ ДАНЪЦИ ЗА 2011 36878
  34. Е-услуги на НАП с ПИК 36520
  35. Въвеждане/промяна на координати за получаване на съобщения от НОИ 35467